ثعلب سی ام سی (کربوکسی متیل سلولز) | کاربرد ثعلب در صنایع مختلف
ثعلب سی ام سی چیست؟
کربوکسی متیل سلولز یا ثعلب سی ام سی (CMC) نوعی گیاه دارویی است که حاوی ترکیبات شیمیایی مواد معدنی، هیدرات کربن، قند، و مقداری موسیلاژ، مواد پروتئیدی، مواد لعابی، ماده ای به نام لوروگلوسین شبیه به صمغ عربی گلوکوزیدی، آلبوین، نشاسته و اسانس است که برای اولین بار در آلمان تولید شد و سپس به تدریج به ایالات متحده آمریکا (U.S.A) و سایر کشورهای غربی معرفی شد. امروزه این محصول صنعتی و غذایی در صنایع مختلف مصرف جهانی دارد. ثعلب سی ام سی یک پودر سفید و بی بو است که می تواند در آب معلق شود. پودر ثعلب در شرایط عادی تخمیر نمی شود. همچنین دارای طعمی نسبتا شیرین، لزج و کمی تند است.
از نظر شیمیایی و فیزیکی این محصول معمولاً به جای نشاسته و سایر مواد طبیعی محلول در آب (که نسبتاً گران هستند) مانند آلژینات سدیم، صمغ کتیرا و ژلاتین استفاده می شود. از نظر اقتصادی این ماده در سالهای اخیر مورد توجه ویژه قرار گرفته است که منجر به پیشرفتهای چشمگیری در زمینه فناوری، کیفیت و کاربرد این محصول شده است. با توجه به این پیشرفت ها امروزه کربوکسی متیل سلولز در صنایع مختلف از جمله: مواد غذایی، داروسازی، مواد شوینده، رزین، چسب، نساجی، چاپ، کاشی و سرامیک، سفال، کاغذ، الکترود جوش، فرش، معدن، روغن مورد استفاده قرار گرفته است.
کاربرد ثعلب در صنایع مختلف
- قنادی و شیرینی پزی: در تولید کیک، شیرینی برای بالا بردن کیفیت از پودر ثعلب سی ام سی به عنوان یک امولسیون کننده عالی استفاده می شود و همچنین برای بستنی های مرغوب از این محصول برای تهیه بستنی هایی با درجه حرارت پایین مورد استفاده قرار می گیرد.
- صنایع دارو سازی و آرایشی و بهداشتی: این محصول به دلیل خاصیت هایی از جمله: روان ساز، پراکندگی یکنواخت، تعلیق کننده ذرات، زداینده چرک و لکه و قابلیت تثبیت کنندگی بالا در صنایع مهم دارو سازی و آرایشی و بهداشتی کاربرد فراوانی دارد و اغلب در تولید شامپو، خمیر دندان، خمیر ریش و کرم های ضد آفتاب از این محصول استفاده می شود.
- مواد شوینده: استفاده از ثعلب سی ام سی در مواد شوینده مانند: مایع ظرفشویی و مایع دستشویی باعث حل شدن سریع چرک و جدا کردن چربی می شود و با معلق کردن چرک جداشونده بهترین نتیجه را به ارمغان می آورد.
- رزین سازی: کربوکسی متیل سلولز به این دلیل که یک ویسکوزیته عالی آب است، بنابراین استفاده از آن در رنگ ها به عنوان یک امولسیون ساز عالی عمل می کند و باعث تسلط بیشتر در رزین سازی می شود.
- کاغذ سازی: سی ام سی در ساخت کاغذ کاربرد زیادی دارد و باعث استحکام و مقاومت بیشتر کاغذ می شود.
- نساجی: ویژگی هایی مانند نگهدارنده و جذب کنندگی آب، غلظت دهی به خمیرهای مواد اولیه، هماهنگ کنندگی تار و پود و بسیاری موارد دیگر نشان از ضرورت سی ام سی در صنعت نساجی است.
- کاشی و سرامیک: از این ماده خارجی به عنوان یک غلیظ کننده عالی، نگهدارنده، تشکیل دهنده لایه محافظ، استحکام و مقاومت بیشتر قطعه های قالب بندی شده و بسیاری موارد دیگر در صنایع کاشی و سرامیک به وفور مورد استفاده قرار می گیرد.
- ساخت و ساز ساختمان: سی ام سی به دلیل استحکام و غلظت دهی بالا نیز در کارهای ساخت و ساز لازم و ضروری است.
- جوشکاری: پودر ثعلب از آن جهت که تشکیل دهنده لایه، غلظت دهنده و استحکام دهنده است در صنعت جوشکاری فوق العاده کاربردی است.
- فرش: در صنعت فرش سازی و موکت سازی نیز برای آهارزنی از کربوکسی متیل سلولز بهره می گیرند.
ویژگی های ثعلب سی ام سی
سی ام سی را می توان در آب سرد و گرم حل کرد و به شکل ژل درآورد. دلیل اصلی استفاده از این ماده افزایش ویسکوزیته است، اما در کاربرد نهایی نیز نقش دیگری دارد. این محصول خارجی علاوه بر اثر ضخیم کنندگی، می تواند حالت کلوئیدی را حفظ کند، چسبندگی را افزایش دهد، احتباس آب را افزایش دهد و همچنین به عنوان یک عامل پخ کننده، عامل تثبیت کننده، عامل تعلیق، عامل امولسیون کننده و عامل تشکیل لایه عمل می کند. بنابراین به دلیل ویژگی های مختلف پودر سی ام سی، از آن در زمینه های مختلفی استفاده می شود.
ویژگی های کلیدی CMC
- غلظت کمی از این ماده برای رسیدن به خواص مورد نظر نیاز است.
- بی مزه، بی بو و بی رنگ است.
- در مقایسه با سایر محصولات طبیعی اصلاح نشده مقاومت بیشتری در برابر میکروب ها دارد.
- در شرایط مختلف ویژگی های خود را به خوبی حفظ می کند.
- حتی در آب سرد نیز حلالیت بالایی دارد.
- اثر غلیظ کننده عالی دارد.
- می تواند یک سیستم تعلیق پایدار تشکیل دهد.
- به عنوان امولسیفایر عمل می کند.
- می تواند یک لایه محافظ تشکیل دهد.
- خواص رئولوژیکی را بهبود می بخشد.
- از رشد کریستال ها جلوگیری می کند.
- از ادغام ترکیبات حاوی نشاسته جلوگیری می کند.
- درجات مختلف این محصول را می توان با ویژگی های تخصصی به منظور رفع نیازهای مختلف تولید کرد.